Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kártevők, betegségek, védekezés

2008.06.07

Egy egészséges gyűjtemény - a leginkább környezetkímélő módon - úgy hozható létre (és tartható fenn), hogy egészséges növényeket szerzünk be, a betegeket pedig - karantén módjára - elkülönítve gyógyítjuk. Új növény vásárlása előtt nincs minden esetben lehetőségünk arra, hogy egészségi állapotáról megnyugtatóan megbizonyosodjunk (pl. interneten történő rendelés). Ekkor az új beszerzésű növény(eke)t néhány hónapig tartsuk elkülönítve a többi növénytől. Ez idő alatt folyamatosan figyeljük, és az esetleges problémákat kezeljük. Fontos a növények egészsége szempontjából, hogy mindig tiszta eszközökkel dolgozzunk. Az ültetéshez használt cserepeket - ha nem újak - hypós vízzel mossuk el, és többször öblítsük ki. A metszőollókat, csipeszeket rendszeresen (legalább minden használat előtt!) fertőtlenítsük pl. alkohollal, vagy láng felett (gázláng!). Jól fertőtleníthetőek eszközeink hypó és víz 1:1 arányú keverékével is. (Ez az oldat nem mellékesen az olló élének esetleges elszineződését is eltávolítja.) Ha viszont így fertőtlenítjük az ollót, úgy minden metszés előtt itassuk le a pengékről a hypós oldatot.  Az ültetéshez használt talajféleségek legyenek kártevő-, és parazitamentesek. Ezt gőzöléssel érhetjük el a leghatékonyabban. Ez a módszer sok odafigyelést és időt kíván, ám valamivel olcsóbb, mintha kizárólag csak vegyszerekkel tartanánk fenn a gyűjtemény egészségét. A jó kondícióban lévő növények ritkábban betegszenek meg, ezzel is sokat tehetünk növényeink egészségéért. Tehát növényeink megfelelő gondozása nem csak esztétikai szempontból lényeges. A megfelelő tartási kondíciókkal sokat spórolhatunk a drága vegyszereken, így növényeinknek, és környezetünknek is jót teszünk.

 

Az alábbiakban a leggyakrabban előforduló betegségeket, elváltozásokat, kártevőket írom le, illetve a lehetséges (sokszor vegyszeres) védekezéshez és gyógyításhoz olvashat tanácsokat.

Harmatfüvek (Drosera): leveleik elbarnulnak, puhává válnak, a növény növekedése leáll: belőélősködő gombák. Védekezés: gyakori szellőztetés, felszívódó gombaölőszerrel végzett kezelés 7 naponta, 2-3 alkalommal.      A fiatal leveleken és virágszáron zöld vagy sárga szárnyas vagy szárnytalan, kb. 1-2 mm-es élőlények: levéltetvek. Védekezés: csipesszel leszedjük a tetvek többségét, majd felszívódó rovarölőszerrel permetezzük a növényt.     A harmatcseppek eltűnnek a levelekről: túl száraz levegő, vagy túl erős napsütés, vagy stressz: párás levegőjű, fényes helyen néhány nap alatt rendbejön.      A növény alsó levelei száradnak: az elöregedett levelek természetes pusztulása.      A télálló fajok telelőrügye elpenészedik: túl sok nedvesség télen, ezáltal gombák kártétele. Védekezés: élő Sphagnumba ültessük a télálló fajokat.

Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula): az alsó levelek feketednek, majd elszáradnak: az elörgedett levelek természetes pusztulása.      A levélnyélen barna, majd később kiszáradó foltok: belsőélősködő gomba. Védekezés: felszívódó gombaölőszer, 7 naponta, 2-3 alkalommal.      A csapók szélén rozsdavörös, rücskös felszínű foltok, torz csapdák: atkák. Védekezés: növeljük a páratartalmat, atkaölőszeres permetezés 7 naponta, 2-3 alkalommal.       A növény növekedése lassul, majd a növény tőből szétesik: túl meleg hely. Csökkentsük a hőmérsékletet (max. 30-35 fok).

Drosophyllum lusitanicum: nem tapasztaltam rovarkártevőket. Télen a túlöntözés kedvez a gombák kártételének, ezért nagyon mérsékelten locsoljuk, és alaposan szellőztessünk. Az öreg, és elhalt levelek nem nyújtanak valami épületes látványt, viszont ne távolítsuk el őket, mert funkciójuk a növény stabilizálása.

Aldrovanda vesiculosa: a növény vize zöldül, a növények barnákká, puhákká válnak: algák támadása. Védekezés: száraz növényi részek havonta történő vízbe rakásával megelőzhetjük. (Ha a virágbimbókon levéltetvek vannak, azokat kézzel szedjük le. )

Kancsókák (Nepenthes fajok): a növény növekedése leáll, nem hoz kancsókat: fényhiány. Több fényt biztosítsunk (akár mesterségeset is!).      Nyáron áll le a növekedés, nincsenek kancsók: túl magas hőmérséklet. A növényeket lehetőleg 30-35 Celsius fok alatti hőmérsékleten tartsuk, a hegyvidékieknek biztosítsuk a jelentős napi hőingadozást (n: 20-30, é: 4-10 fok).       A leveleken - főként a fonákon -  barna foltok, melyek egyre nagyobbak. Olyan, mintha kakaóporral hintették volna be a leveleket: atkák. Védekezés: atkaölőszerrel, 7 naponta, 2-3 alkalommal. A levél fonákára is juttasunk a szerből!      A leveleken és száron 1-3 mm-es fehér vagy barna mozdulatlan dudorok: pajzstetvek. Védekezés: felszívódó rovarölőszer, 7 naponta, 2-3 alkalommal.      A növény növekedése leáll, alig hoz új levelet: túlöntözés (csökkentsük az öntözést!), télen az alacsony hőmérséklet jele - legalább 15 fokon teleltessük Nepentheseinket.        Az alsó kancsók és levelek feketedve/barnulva száradnak, de a növény fejlődése folyamatos: az öreg levelek természetes pusztulása.

Kürtvirágok (Sarracenia): növényeink deformált tölcséreket hoznak, melyek kifejlődve is torzak: túl meleg hely, téli hideg időszak hiánya (ld.: gondozási tanácsok menüpontot).      A levelek oldalán és száján kakaóporszerű, röcskös bevonat, a levelek torzulnak, csigavonal-szerűen: atkák. Védekezés: felszívódó rovarölőszer, 7 naponta, 2-3 alkalommal.       A tölcsér fedele a kinyílás után napokon belül pusztulásnak indul a szélétől kezdve: belsőélősködő gomba. Védekezés: felszívódó gombaölőszerrel 7 naponta, 2-3 alkalommal.      1-3 mm-es barna vagy fehér dudorok a leleken: pajzstetvek. Védekezés: felszívódó rovarölőszerrel, 7 naponta, 2-3 alkalommal.      A tölcsérek torkában fekete foltok: korompenész. A növény nektárjában él a gomba, ezt gyakori permetezéssel mossuk le a levélről.

Kobraliliom (Darlingtonia californica): 1-2 mm-es szárnyas, vagy szárny nélküli zöld vagy sárga állatkák a leveleken: levéltetvek. Kézzel szedjük le őket!      A növény nem fejlődik, vagy csak kicsi és torz leveleket hoz: téli hideg nyugalom hiánya (ld.: gondozási tanácsok menüpont), vagy nyáron túl meleg hely - csökkentsük a hőmérsékletet, növeljük a páratartalmat, és tartsuk hűvösben (28 Celsius fok alatt) a gyökérzetet.

Hízókák (Pinguicula): a levelek szélén barna, kiszáradó foltok: gombák. Védekezés: ültessük át új talajba, öntözzük mérsékelten, szellőztessünk gyakran. Súlyos, a talajon is megjelenő penészedés esetén a talajt fújjuk le gombaölőszerrel - a növényre ne kerüljön permetszer!Télen megtámadhatja a télálló hízókák telelőrügyét is, ezért a fokozott szellőztetésre is ügyeljünk! Állati kártevőket nem tapasztaltam hízókákon, egyedül a különböző hernyók és az apró csigák okozhatnak gondot, ha a növényre (vagy a környezetükbe) peték kerültek. A hernyókat és csigákat csipesszel szedjük le a növényekről.

Rencék, dugóhúzónövény (Utricularia, Genlisea): a levelek között áttetsző, féregszerű apró (1-3 mm) kukacok: tőzeglégy lárvái. Komoly károkat okozhatnak növényeinken, ezért gyéríteni kell őket. Tartsuk mérsékelten nedvesen a talajt, és ha feltétlenül szükséges, permetezhetjük rovarölővel a talajfelszínt.      A növény levelei elsárgulnak, majd gyorsan elbarnulnak: túl sok nedvesség. Kevesebbet öntözzük.       A fánlakó fajok levelein kakaóporszerű bevonat: atkák. Növeljük a páratartalmat, majd atkaölővel permetezzük 2-3 alkalommal, 7 naponta.       A növények levelén fehéres bevonat: belsőélősködő gomba. Kevesebbet öntözzük, és permetezzük le felszívódó gombaölőszerrel.      Vízi fajok: ha algásodást észlelünk, vízcsere és száraz növényi részek vízbe helyezése.

Ausztrálkancsó (Cephalotus follicularis): állati kártevőket nem tapasztaltam.   Télen fehéres bevonat a leveleken: belsőélősködő gomba. Kevesebb locsolás, sok szellőztetés, felszívódó gombaölőszer a téli nyugalom kezdete előtt (okt. - nov. környékén).      Nyáron a kancsók lezáródnak, a növény növekedése leáll: túl magas hőmérséklet. Csökkentsük a hőmérsékletet 30 fok alá.

Mocsárkorsók (Heliamphora): fehér vagy barna foltok a tölcséreken: belsőélősködő gomba. Alapos szellőztetés, kevesebb öntözés, felszívódó gombaölőszer (ritkán alkalmazzuk!). Állati kártevőket nem tapasztaltam. A tölcsérfoltosodást a nyári túl magas hőmérséklet is okozhatja, ezért lehetőleg 30 Celsius fok alatti hőmérsékleten tartsuk a Heliamphorákat. 

 

Felszívódó rovarölőszer: pl. BI 58 EC, Sherpa (ampulla). Felszívódó gombaölőszer: pl. Amistar, Rubigan. Kontakt (nem felszívódó) gombaölőszer: pl. Topsin 70 WP, Dithane M 45. Atkaölőszer: Actara 25 WG, Flumite 200 (ampullás kiszerelés). Én ezeket a vegyszereket használom a növényeimhez. Természetesen vannak más szerek is, az egyéni igényeknek megfelelően. Nagyon fontos megjegyezni: rovaremésztő növények esetében réztartalmú szerek nem használhatóak!  A tőzeglegyek ellen sikerrel bevethetőek a sárga színcsapdák ( pl. Biocont ) is, melyek nem szennyezik annyira a környezetet, mint a vegyszerek.

A felszívódó szereket ne használjuk erős napsütésben és magas hőmérsékleten, illetve lehetőleg egy vegetációs ciklusban csak maximum 2-3 alkalommal. A felszívódó szer kb. 2 hónapig jelen van a növényben.

Néhány fontos megjegyzés:

Vegyszeres kezelés előtt feltétlenül olvassuk el a csomagban lévő használati útmutatót, és a leírásnak megfelelő módon végezzük a szerek kijuttatását. Mindenféle vegyszerrel körültekintően permetezzünk, a fel nem használt szermaradékkal ne szennyezzük a környezetet! Élő vizekbe ne öntsünk kémiai szereket! A vegyszereket biztonságosan elzárható, gyerekek számára elérhetetlen helyen tároljuk. Vegyszerhasználat közben kerüljük a vegyszer bőrünkkel és egyéb testrészeinkkel való érintkezését, munka közben ne együnk, ne igyunk és ne dohányozzunk. A permetként kijuttatott szerek esetében óvakodjunk annak belélegzésétől. Ha esetleg mérgezés - vagy szervezetbe jutás - gyanúja áll fenn, haladéktalanul orvos segítségére van szükség! (A permetszer eredeti csomagolását meg kell mutatni az orvosnak. Ezért mindenféle vegyszert az eredeti, saját csomagolásában tároljunk.)

Az oldalon olvasható információk és az oldalon található képek a forrásra való hivatkozással ("Busai Dávid, www.carnivorous.eoldal.hu") szabadon felhasználhatóak.